Print pagina

Het monument te Steenstraete bij Ieper

Door de oorlogen heen

Aan het einde van de middag op 22 april 1915 werd door Duitse troepen ongeveer 150 ton chloorgas losgelaten op de Franse tegenstander aan de noordkant van de zogenoemde Ieperboog tussen Steenstrate en Langemark. Dit vormde het begin van de chemische oorlogvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog, die in de loop van die oorlog een dergelijk grote omvang kreeg dat in 1918 ongeveer 25 procent van alle afgeschoten munitie een chemische lading had.

In 1929 werd door de Franse veteranen van het 418de infanterieregiment bij Steenstrate een monument opgericht ter herdenking van deze eerste grootschalige gasaanval met chloorgas. Het monument was vervaardigd door de Franse kunstenaar Maxime Real del Sarte en beeldde op realistische wijze een soldaat uit met de handen om zijn nek strijdend voor een laatste teugje lucht. Twee al gestikte soldaten liggen aan zijn voeten. De tekst die onder het monument stond gaf weer dat op de 22 april 1915 troepen van de Franse 45ste divisie en de 87ste territoriale divisie vergiftigd waren door gaswolken en dat er sinds dat gebeuren nog altijd slachtoffers vielen van dit door de Duitsers voor het eerst toegepaste afschuwelijke wapen.


Het opgeblazen momument te Steenstraete

Dit monument was duidelijk een doorn in het oog van de Duitsers en tijdens de Tweede Wereldoorlog bliezen ze het in mei 1941 dan ook op. Hetgeen wel iets zegt over de realistische zeggingskracht van het gedenkteken, waar nu nog slechts foto's van bestaan.

Na de Tweede Wereldoorlog werd op dezelfde plaats een 15 meter hoog aluminiumkruis opgericht dat in 1961 werd onthuld ten teken van de Frans-Belgisch-Duitse verzoening. Geen beschuldigende vinger meer naar de Duitsers, maar aan de voet van het monument een tekst die oproept tot vrede en verzoening in de wereld. Bij herdenkingen van de gebeurtenissen in april 1915 kunnen dan ook zonder problemen Duitse militairen aanwezig zijn. De realistische afbeelding is vervangen door een symbolische en wel door een algemeen bekend christelijk religieus symbool. Ironisch is wel dat een van de twee Franse divisies, die op 22 april 1915 de volle klap van de gasaanval kregen, de 45ste Algerijnse Divisie was. Of zij zich konden scharen onder het kruis is de vraag.

Contacteer ons

Tel: +32 484 / 296 333

E-mail: info@zilvercruys.be

Wijngoed Zilver Cruys
Diksmuidseweg 530
8904 Boezinge, België
Toon op een kaart