Print pagina

Wijnbouw op het domein Zilver Cruys

Wijngaarden

Er wordt beweerd dat wijnbouw boven de 50° breedtegraad praktisch onmogelijk is. Het wijngoed Zilver Cruys ligt op de 50ste breedtegraad en is daarmee één van de meest noordelijkste commerciële wijngaarden van Europa (50° 55' 07" om precies te zijn). Dit maakt van iedere oogst een uitdaging. Een uitdaging die Filip Decroix, de wijnmaker, met plezier ieder jaar opnieuw aandurft.

Een wijngoed uitbaten op dergelijk noordelijk gelegen gebied start, na een gedegen grondanalyse met een goede plantkeuze.

De juiste onderstam en variëteit zijn immers bepalend of de druiven tot volle rijpheid zullen komen.
Een druivelaar gedijt het best tussen de 20 en 25 C°, en behoeft 20000 lux. Afhankelijk van de variëteit tussen de 100 en 110 dagen is er nodig na de bloei om de druif te laten rijpen. Meestal vind de bloei van midden juni tot einde juni plaats. Een droge juni maand is dus vitaal.

Als alles meezit valt de oogst tijdens de maand oktober. Eind september voor de vroegrijpe variëteiten.

Op het wijngoed Zilver Cruys genieten we van een lichte zandleem bodem met een kleilaag op zo'n 60cm diepte. De grond draineert goed en is omgeven enerzijds door de Ieperlee beek. Een oude bedding van de Ieperlee, nog vóór die in de Middeleeuwen gekanaliseerd werd, en het kanaal Ieper-IJzer anderzijds. Genoeg wegen dus voor een goede afvloei van het regenwater.
Door de relatief vlakke ligging genieten de wijngaarden van de eerste minuut zonlicht tot zonsondergang.

Cépages

Wij kozen voor onze wijngaarden volgende "cépages":

Voor de stille wijnen:
  • Chardonnay
  • Pinot Gris
  • Bachus (kruising Muller-Thurgau en Silvaner)
  • Siegerrebe
  • Regent
Voor de mousserende wijn:
  • Chardonnay
  • Pinot Meunier
  • Pinot Noir

Cépage: Franse term voor de druivenras. Wanneer je het ziet op een wijnetiket verwijst het meestal naar de druivenvariëteiten gebruikt om de wijn te maken.

Contacteer ons

Tel: +32 484 / 296 333

E-mail: info@zilvercruys.be

Wijngoed Zilver Cruys
Diksmuidseweg 530
8904 Boezinge, België
Toon op een kaart