Print pagina

Het zilveren kruis

Verzoeningskruis

De naam van het wijngoed is 'Zilver Cruys' en is afgeleid van het 15 meter hoge verzoeningskruis aan de overkant van de straat. Op 22 april 1915 vond hier de eerste gasaanval tijdens WO-I plaats. Een ware verschrikking voor mens en dier. De Duitsers maakten enkele honderden meters vooruitgang en groeven zich in langs de huidige Ieperlee beek, om na drie weken terug over het kanaal gejaagd te worden. Een monument die de gebeurtenis beeldend verwoordde werd in 1941 door de Duitsers opgeblazen. Nu resten er enkel nog foto's van. Het huidige monument werd opgericht in 1961.

De toenmalige boerderij werd volledig verwoest. U kan nog resten er van zien tussen de wijngaarden. We vonden op het domein een steen met de gegraveerde inscriptie "1601". Waarschijnlijk het bouwjaar van de vroegere boerderij. De huidige gebouwen dateren van 1921 toen de heropbouw stilaan op gang kwam.

Tussen de wijngaarden kan u ook een lange waterpartij vinden, die loopt ook in een bocht over bij de buurman. Waarschijnlijk een restant de voormalige loop van de rivier Ieperlee voor het kanaal werd gegraven. Kortom het wijngoed ligt op een historisch erg geladen plaats.

Contacteer ons

Tel: +32 484 / 296 333

E-mail: info@zilvercruys.be

Wijngoed Zilver Cruys
Diksmuidseweg 530
8904 Boezinge, België
Toon op een kaart